Μετάβαση στο περιεχόμενο

29 Μαΐου 2013

Το καλύτερο νερό της Ευρώπης, στην Ελλάδα

από idator

Kid-Drinking-WaterΗ Ελλάδα έχει την καλύτερη ποιότητα νερού σ΄ολόκληρη την Ευρώπη, ανέφερε ο τεχνικός σύμβουλος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), Ανδρέας Αγγελάκης, στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για το Νερό». Η διήμερη συνάντηση διοργανώνεται από το Δίκτυα «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS» και «Ελληνικών Πράσινων Πόλεων» και την Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ.

από το kathimerini.gr

«Η Ελλάδα έχει την καλύτερη ποιότητα νερού σε όλη την Ευρώπη. Οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις σημειώνονται στη Δυτική Ελλάδα και θα πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα αυτό το γεγονός. Πρέπει να κάνουμε μικρά έργα για να αξιοποιήσουμε τους μη συμβατικούς υδατικούς πόρους. Και αυτό το στηρίζω στο γεγονός ότι όλο το νερό που καταναλώσουμε δεν χρειάζεται να είναι πόσιμο», είπε ο κ. Αγγελάκης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, ο άνθρωπος δαπανά για τις ανάγκες του πολλά λίτρα, αλλά μόνο το 47% του νερού πρέπει να είναι πόσιμο και το υπόλοιπο 53% μη πόσιμο. Επισήμανε ακόμα, ότι το 2050 τα 2/3 του νερού θα είναι ελλειμματικό σε πολλές χώρες, άρα θα πρέπει να βρεθούν τρόποι εξοικονόμησης, ενώ και στην Ελλάδα η κατάσταση θα δυσκολέψει,καθώς ο πληθυσμός αναμένεται να παραμείνει στις μεγάλες πόλεις.

Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος πολιτικών μηχανικών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλειος Κανακούδης, επισήμανε ότι περίπου το 25% του νερού χάνεται από τους καταναλωτές, καθώς οι περισσότεροι το καταναλώνουν άσκοπα και για το λόγο αυτό προτείνεται να αυξηθεί η τιμή του ώστε, όπως είπε, να σκέφτεται ο εκάστοτε καταναλωτής να το ξοδεύει αλόγιστα, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν και αυτόματοι μετρητές σε όλο το δίκτυο, προκειμένου να υπάρχει δικαιότερη τιμολόγηση των καταναλωτών. «Το νερό αποτελεί το σημαντικότερο αγαθό, αλλά δυστυχώς δεν φθάνει για όλους καθώς υπάρχει συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Αυτό έχει σαν συνέπεια να προσέχουμε να μην χαθεί ούτε μια σταγόνα. Ετσι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει μια εταιρεία ύδρευσης είναι να βελτιώσει στο υπέρτατο βαθμό το δίκτυο διακίνησης», τόνισε ο κ. Κανακούδης και υπογράμμισε ότι πάντα υπάρχουν σε ένα δίκτυο διαρροές, αλλά και άτομα που για πολλούς λόγους κλέβουν νερό.

Για τον τεχνικό εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων για την αποθήκευση και την επαναχρησιμοποίηση του νερού μίλησε ο καθηγητής του τμήματος πολιτικών μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ιωάννης Διαμαντής. Όπως ανέφερε αρχικά οι γεωτρήσεις γίνονταν σε βάθος 20 περίπου μέτρων, αλλά σήμερα σε πολλά μέρη της Ξάνθης πρέπει να γίνει γεώτρηση σε βάθος ακόμη και 150 μέτρων. «Αυτό από μόνο του λέει πολλά, καθώς γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι έχουν εξαφανιστεί οι αποθήκες υδατικών πόρων του υπεδάφους. Σε πολλά μέρη μάλιστα, παρά το γεγονός ότι αυτά βρίσκονται πολύ μακριά από την θάλασσα, η τελευταία έχει εισχωρήσει υπόγεια σε αυτές τις αποθήκες με καταστροφικές συνέπειες. Είναι δηλαδή καποια μέρη που βλέπουμε στο έδαφος να υπάρχει αλάτι», τόνισε.

Ο κ. Διαμαντής επισήμανε ότι κύριο μέλημα πρέπει να είναι να ξαναγεμίσουν αυτές οι υπόγειες δεξαμενές. «και υπάρχουν πολλοί τρόποι. Οπως να σκάψουμε μεγάλες τάφρους, να κάνουμε αυλάκια, να βάλουμε εμπόδια στην ροή του νερού ώστε να το αναγκάσουμε να αλλάξει διεύθυνση, αλλά και πάρουμε μέρος της ροής ενός ποταμιού και να δημιουργήσουμε νέα κανάλια. Δηλαδή να βρούμε τρόπους το νερό να καταλάβει μεγάλη επιφάμνεια. Μετά από προσπάθεια μπορούν θεωρητικά εύκολα να ξαναγεμίσουν αυτές οι αποθήκες», κατέληξε.

υδάτωρ.blog: Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα έχει όλα τα καλά. Βέβαια δεν θα λέγαμε το ίδιο όσον αφορά τους Έλληνες και μάλιστα για το νερό. Ευτυχώς γίνονται προσπάθειες και ελπίζουμε να έλθουν και οι καρποί αυτών.

Read more from Νερό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

Αρέσει σε %d bloggers: